basis kennis over wijn

Leren lezen was ooit héél moeilijk, maar met een goed begin en volhouden ging het uiteindelijk vlot. Met wijn gaat dat analoog. Je kan je inschrijven op peperdure cursusses maar het kan ook eenvoudiger: eerst een goede basis kennis over wijn verwerven op deze pagina, dan er wat dieper induiken op de pagina voor gevorderden. We voorzien ook nog een pagina voor experten en één voor de geeks.

Deze pagina geeft vooral de eerste informatie als basis kennis over wijn via links naar diverse YouTube filmpjes:

Alle begin is moeilijk en oefening baart kunst
“Alle begin is moeilijk en oefening baart kunst”

Delhaize heeft een aantal korte video’s op Youtube met basis info over hoe wijn wordt gemaakt. Als intro een prima informatiebron:

Altijd nuttig om te weten … en een goede start!

Naast HOE men wijn maakt is ook een korte opleiding over hoe we gaan wijn proeven essentieel als basis kennis over wijn. De Nederlandse website “wijnspijs” geeft hierover heel wat informatie. Onder andere deze introductie video’s over het proeven van wijn:

Men maakt wijn al lang niet meer ambachtelijk. In vele gevallen – zeker bij de wereldwijnen – gaat het er vrij industrieel aan toe.
Dit mooie filmpje geeft ook weer hoe men wijn ‘industrieel’ maakt in Portugal

Een tak van de gastronomische wetenschap is het combineren van lekkere gerechten met wijnen of bieren die er goed bij passen. Op de website van Jeroen Van Mierlo kun je ook enkele gratis e-boekjes downloaden zoals “De 25 meeste gestelde vragen over wijn” en “De basics van wijn en spijs”. Ook op YouTube kan je een aantal gratis cursusjes van Jeroen vinden.

Al dat ….geeft al een eerste goede introductie in wijnkennis. Heb je nog (links naar) interessante basis kennis over wijn, laat het ons dan gerust weten.