Expert Wijnkennis
Een strever “expert wijnkennis” die echt wat dieper wil ingaan op wijn en wijn maken kan wellicht hier inspiratie vinden.
Er zijn bibliotheken vol ‘wijnwijsheid’ gepubliceerd daarom beperk ik me tot de enkele boeken die ik als nuttigst heb ervaren.
Aarzel niet om ons te contacteren als U andere interessante werken over expert wijnkennis heeft naar waar wij mogen refereren.

Emile Peynaud (1912-2004)
… was een zeer bekende Franse Oenoloog. Hij heeft een mega impact gehad op de huidige wijze van wijn maken. Eerst in de Bordeaux streek dan in de rest van de Franse wijnbouw en later in heel de wereld. Hij is de vader van de moderne oenologie omdat hij het wijn maken wetenschappelijke benaderde. Zijn research en raadgevingen leidden tot een algemene kwaliteitsverbetering in de wijn via een veel betere controle en sturing van het wijnmaak proces omdat dit een grote verbetering was ten opzichte van de traditionele werkmethodes van voor 1960.
In 1971 publiceerde hij het wetenschappelijke populariserende boekje “Connaissance et Travail du Vin” ISBN 2-10-049296-9, dat naar het Engels vertaald werd in 1984, maar spijtig genoeg geen vertaling naar het Nederlands.
In 1983 volgde Le goût du vin, ISBN 2-10-002750-6, maar ook dit boek werd slechts naar het Engels vertaald in 1996.
Beide werken zijn een zeer goede startbasis voor wie een Expert Wijnkennis wil verwerven.
Lum Eisenman
….. maakte de wijnbouw in San Diego (Californië, USA) groot en modern en schreef ook twee zeer interessante populariserende teksten, bedoeld voor de amateur-wijnmaker. Hierin geeft hij een zeer goed overzicht van de moderne wijze van wijn maken in Californië. Naast info over wat er allemaal bij komt kijken krijg je ook een goed inzicht in het waarom van de gehanteerde praktijken. Leesvoer voor de Expert wijnkennis geek.
Linda Bisson
….. van de Universiteit van Californië bracht een cursus uit op universitair niveau over expert wijnkennis. Deze behandelt vrij gedetailleerd de belangrijkste aspecten van het moderne wijn maken. Dit is al een veel hardere noot om te kraken.