Gevorderde Wijnkennis
Het aantal boeken en publicaties met gevorderde wijnkennis is zeer groot dus een waar oerwoud van informatie. Lager geven we er maar enkele, ons inziens de mooiere bomen uit dit oerwoud en die eenvoudig genoeg van structuur zijn. Aarzel niet om ons te contacteren als U toegankelijke informatiebronnen heeft die we op onze website mogen delen.

Een zeer toegankelijk en degelijk boek is deze “69 dingen die je altijd al wilde weten over WIJN” van Sepideh Sedaghatnia.
Sepideh is in 2014 als Top Sommelier verkozen door de Gault & Millau Gids.
Dat jaar was ze sommelier in het top-sterren restaurant “Het Zilte” in Antwerpen.
Ze leert je in verschillende hoofdstukken op zeer begrijpelijke wijze
- De tips en tricks voor het kiezen, schenken, proeven, kopen en bewaren van wijn
- Welke wijnstijlen er zijn en hoe je jouw stijl kan ontdekken
- Een eenvoudige voorstelling van de voornaamste druivenrassen en hun eigenschappen
- Algemene kennis zoals “Hoe lees je een etiket?”
- Een introductie over welke gerechten passen bij welke wijnen
uitgegeven in 2015 bij LANNOO ISBN : 978-94-014-2377-9
Bovenstaand boekje geeft een nogal beperkte uitleg over de druivenrassen (cèpages), dus wil U daar meer over weten dan vind U meer info op volgende websites:

Informatie over het combineren van wijn met gerechten is vrij netjes gebundeld in dit boekje.
De juiste wijn kiezen bij een gerecht en omgekeerd is soms moeilijk, daarom volg je best de goede raad in dit boekje.
Linda Johnson-Bell is een internationaal bekende en bekroonde wijnspecialiste. Ze was o.a. hoofdredactrice van ‘Vintage International Magazine’.
Ze geeft in dit boek eerst de smaakkarakteristieken van verschillende cèpages, daarna gaat ze op zoek naar de overeenkomsten met typische smaken en ingrediënten. Het boek bevat ook verschillende tabellen en schema’s om te zien wat bij elkaar past. Het is een vertaling van haar bestseller “Pairing Wine & Food”
uitgave 2015
EAN 9789044742718
Op het internet is wel heel wat expert informatie over wijn te vinden, zelden in het Nederlands en dikwijls gefragmenteerde informatie. Daarom deze links naar samenvattingen over deze onderwerpen….
1.- De malolactische gisting of tweede gisting (malolactic fermentatie) – link
en info over de inoculatie met geselecteerde bacterie-stam- Malostart specificatie
2.- De macération Carbonique – maceratie onder koolzuur – carbonic maceration – link